
Ett av alla de miljöproblem som vi står inför idag är försurade sjöar. Försurade sjöar skapas av så kallat surt regn, vilket innebär att det finns försurande ämnen i regnet. Dessa kommer i sin tur från de utsläpp som kommer från fabriker, trafik och annan förbränning. Det är ämnen som svaveldioxid, kväveoxid och ammoniak som är bovarna i dramat.
Försurning medför en rad negativa effekter för miljön i och runt om sjön. Det orsakar till exempel skador på de växter och djur som lever i sjön. Det beror dels på att vattenkemin förändras, något som många arter inte klarar av, dels på att tillgången till mat försämras när många arter försvinner. De som drabbas allra värst är bottenlevande djur som snäckor, musslor och kräftdjur. Även fiskarna mört och lax är mycket känsliga. Redan vid ett pH-värde på 4,5 är i princip all fisk och alla bottenlevande djur borta ur sjön. Vissa fiskarter klarar sig dock bättre, till exempel gädda och abborre. Även vit näckros och vitmossa klarar sig bra i försurade sjöar.
Försurning av sjöar är inte bara skadligt för djur och växter, utan också för människor som bor runt sjön, eftersom det kan leda till att grundvattnet försuras. Surt vatten lakar ur metaller från jord och rör, vilket betyder att man kan få i sig en farlig mängd metaller om man dricker vattnet.
Det finns framförallt två åtgärder man kan ta för att lösa problemet med en försurad sjö. Det första kallas kalkning, och innebär att man släpper ner stora mängder kalk i den försurade sjön. Kalksten är basiskt och kan neutralisera syran i sjön. En mer långsiktig åtgärd är naturligtvis att minska de utsläpp som orsakar försurningen, genom att använda sig av förnyelsebara energikällor och genom att spara så mycket man kan på bränsle. Ett sätt att göra det sistnämnda är att dieseloptimera sin bil. Dieseloptimering ger motorn mer effekt samtidigt som den drar mindre bränsle. Det är med andra ord positivt både för dig och för miljön.
Den goda nyheten är att antalet försurade sjöar har sjunkit under de senaste 20 åren. År 1990 var 17 procent av Sveriges sjöar försurade, och idag är den siffran 10 procent. Om alla fortsätter arbeta för en bättre miljö kommer den kanske att vara 0 om 20 år till.