
Insjöfiskar som gös, aborre, gädda och lake är goda matfiskar. Numera fiskar yrkesfiskarna miljöcertifierad fisk i sjön Hjälmaren. Certifieringen kallas MSC som står för Marine Stewardship Council. En miljömärkning som uppvisar att fisket bedrivs på hållbara bestånd.
Miljöproblem
Samtidigt är höga halter av kvicksilver i insjöfisk är ett välkänt miljöproblem i hela Sverige.
På sajten Svensk Fisk anser man dock att de eventuella föroreningar som samlas i fiskens fettdepåer hos fisk som gös, abborre och gädda, egentligen inte skulle behöva omfattas av de fastslagna kostrekommendationerna då dessa är ganska magra fiskar. Varför de inte skulle kunna påverkas av dioxiner i vattenmiljön.
I Sverige har man dels begränsat användandet av kvicksilver och därmed utsläppen. Trots det är nedfallet av kvicksilver fortsatt stort. Via atmosfären kommer kvicksilver till Sverige från andra delar av Europa. Det är även en orsak till att kvicksilver ansamlas i markerna, för att sedan läcka ut via vattendrag till insjöarna.
Vad gäller kvicksilver så är det en rörlig och mycket giftig metall. Kvicksilver kan under vissa förutsättningar omvandlas i sjö och mark till metylkvicksilver som är mycket giftigt. I den formen kan det ackumuleras i organismer vilket gör att koncentrationerna kan vara mycket höga i topp-predatorer som abborre och gädda då det anrikas genom hela näringskedjan.
Fisk från näringsrika slättsjöar tenderar generellt sett ha lägre kvicksilverhalter.
Rekommendationer
För dig som är hobbyfiskare och fiskar för husbehov tänk på att fiskar som abborre, gädda, gös och lake kan innehålla höga halter kvicksilver. Hos Länsstyrelsen och/eller kommunen kan du ta reda på hur det står till med kvicksilverhalten i olika sjöar, de har uppgifter om det. Undvik att äta dessa fiskar oftare än en gång per vecka, variera med andra sorters fisk.
Var vaksam över hur ofta du äter strömming/sill och vildfångad lax från Östersjön/Bottniska viken, öring från Östersjön/Bottniska viken, Vänern och Vättern, sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern; Alla dessa kan innehålla höga halter dioxin och PCB.
Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år.
Även stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka kan innehålla kvicksilver. Däremot är det okej att äta tonfisk på burk, det innehåller inte höga halter kvicksilver.