
Mälaren är Sveriges tredje största sjö med en vattenareal på 1072 kvadratkilometer. Det är bara en femtedel av Vänerns yta, men trots det har Vänern och Mälaren ungefär lika lång strandlinje. Mälaren sträcker sig 120 kilometer, från väst till öst (där den mynnar ut i Östersjön), och korsar på vägen gränserna till tre landskap: Västmanland, Södermanland och Uppland. Mälaren har en stor mängd öar, holmar och skär. Antalet holmar i Mälaren som är mindre än ett hektar stora är så många som 7800. Hela Mälaren, dess strandområde och alla dess öar och holmar har klassificerats som Riksintresse. Det betyder att det är ett område som anses viktigt för nationen och som långsiktigt ska skyddas mot åtgärder som kan skada det.
Den stora mängden djur som lever i och runt Mälaren uppskattar sannolikt det skyddet. Mälaren är till exempel Sveriges artrikaste sjö när det gäller fiskar, med 33 naturligt förekommande fiskarter. Vanliga fiskar i Mälaren är till exempel gädda, abborre, mört, nors och gös. Även åtta stycken rödlistade arter finns i Mälaren, bland annat asp, hornsimpa, harr och nissöga. Runt Mälaren finns också flera olika fåglar, som häckar på skärven i sjön. Liksom bland fiskarna finns det både vanliga och mindre vanliga fåglar runt Mälaren. Några av de vanligaste är fiskmås, gräsand, gråtrut, fisktärna och drillsnäppa, medan mindre vanliga fåglar är exempelvis havsörn, storlom, småskrake och snatterand. Fiskarna och fåglarna får också sällskap av bävrar, som har flera kolonier på Mälarens stränder och öar. Om du tycker om djur, natur och att vistas i skog och mark, och har ett företag som du vill ta med på teambuilding i Stockholm, den största staden runt Mälaren, har Teamout en rad naturnära aktiviteter.
Mälaren har historiskt varit viktig för sjöfarten, framförallt den sjöfart som bedrevs i samband med handel. Det beror på att sjön ligger som en förbindelse mellan Östersjön och Sveriges inland. Under vikingatiden ledde det till att viktiga handels- och boplatser som Birka anlades på sjöns stränder. Idag är den sjöfart som syns på Mälaren framförallt för nöjes skull, för att se staden Stockholm från en annan vinkel på en av de många färjorna mellan öarna, eller för att åka på en kryssning över Östersjön.