
Den svenska naturen är vacker och lockar inte bara landets invånare. Även naturdyrkande turister kommer varje år för att njuta av bad och sol under den korta men intensiva sommaren här i Skandinavien. I vattnen trivs också andra varelser. En art som tycker om när solen värmer upp sjöarna är cerkarier. Det är en sorts parasiter som kan orsaka rejäl klåda och det lilla krypet kan vara till stor irritation för den som tänkt sig ett par lediga veckor med lugn och ro för att ladda om batterierna under sommarens sköna dagar.
Ovälkomna badgäster i sjön
När broms och mygg härjar som värst så är det många som gärna sänker sig under ytan i badvattnet. Det är sällan som någon tänker på att det kan finnas parasiter i svenska sjöar. Den sort som orsakar badklåda hamnar i sjöarna via fåglars avföring. Parasiterna är då fortfarande ägg men kläcks snart när de kommit i kontakt med vattnet. Därefter bildas larver och det är de som så gärna angriper oss människor när vi badar. En allergisk reaktion uppstår när de tränger in i huden för att sedan dö och klådan är ett faktum. Parasiterna är inte farliga men väl så obehagliga.
Parasiter tycker också om värme
Parasiternas ökade utbredning brukar sammanfalla med varma somrar och risken för ett parasitangrepp är störst om man badar soliga dagar när vattentemperaturen är runt 20 plusgrader – det vill säga då man helst badar. Symptomen är röda, kliande utslag som kan utvecklas till små blåsor och en irriterande klåda. Badklåda smittar inte mellan människor och går över utan behandling efter en eller två veckor. Tyvärr är det kalla bad som gäller om du vill vara säker på att inte råka ut för de små krypen. Nu kanske det inte är dags att boka en resa med närmaste flyttfirma i Göteborg till svalare breddgrader men det kan vara klokt att hålla ögon och öron öppna för nyheter om drabbade sjöar i sommar.