
Sverige har ungefär 100 000 sjöar som tillsammans upptar cirka nio procent av Sveriges yta. Flest finns i Norrbotten och det är enbart sex kommuner i Sverige som inte har någon sjö, däribland Skåne. Den största är Vänern, som därefter följs av Vättern. Långtjärnen, Svarttjärnen och Stortjärnen är de vanligaste namnen på sjöarna och ofta går det att höra på namnet var i Sverige den ligger, beroende på ändelsen. Länge har sjöar varit en källa för inspiration inom konsten men även i avskräckande syfte inom folktron: näcken, bäckahästen och sjörået. Till exempel ansågs åsynen av sjörået förebåda oväder.
Björnar vid svenska insjöar
I skog och vid sjöar finns även björnarna. Björnar fanns egentligen länge över hela Sverige, förutom på Gotland. Men björnen jagades hårt för sin päls och sitt kött, vilket ledde till att djuret fredades år 1913. Då var stammen som minst i Sverige och uppgick till enbart 130 individer. Idag mår björnstammen bra och kontrolleras genom en licensierad jakt. http://norran.se/nyheter/tre-bjornar-har-skjutits-i-vasterbotten-pa-torsdagen-648449 nyligen. 219 björnar får fällas 2016 på grund av att det är en jakt som är starkt reglerad av Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Det är sju björnar färre än 2015. Även skyddsjakt kan införas om det finns risk för allvarliga skador på egendom, boskap eller fara för allmänheten.
Naturligt skygga djur i skog och vid insjöar
När du är ute bland skog och sjöar kan du tänka på att björnar är naturligt rädda för människor. De är främst ute och rör sig mer aktivt under våren, när de har lämnat sitt ide och björnhonan är ute med sina ungar. Ett sätt att undvika björnar är att föra oväsen, till exempel genom att gå med en bjällra eller genom att sjunga i skogen. Skulle du möta en björn är det bra att tänka på att du ska inte springa iväg eftersom det kan väcka en jaktinstinkt hos björnar. Istället ska du sakta röra dig bort från björnen där du kom ifrån. Björnen är ett skyggt djur och att besöka de svenska insjöarna är oftast utan större risk.