
Vättern är Sveriges näst största sjö och den sjätte största insjön i Europa. Den har en yta på 1 893 kvadratkilometer, och en volym på 77,6 kubikkilometer. Sjön fungerar som naturlig gräns mellan Östergötland och Västergötland. Förutom dessa landskap gränsar också sjön till Närke i norr och Småland i söder. Ett flertal städer ligger runt Vätterns långsmala omkrets, varav den största är Jönköping, precis vid Vätterns södra spets. Andra städer man hittar runt sjön är Hjo, Karlsborg, Motala, Vadstena och Gränna. Vättern har, trots sin storlek, bara ett fåtal öar, som alla är samlade i en liten skärgård i den norra delen av sjön. Av dessa är den största Visingsö, som har en yta på 25 kvadratkilometer och som hör till Jönköpings kommun. Runt 700 personer är bofasta på ön, som har en färjeförbindelse till Gränna. Enligt legenden skapades ön av en jätte vid namn Vist, som lade ut en grästuva i Vättern för att hans fru skulle kunna kliva på den när hon gick över sjön.
Vättern är förutom hem till människor också hem till flera fiskarter och olika plankton. De vanligaste fiskarna i Vättern är sik och insjölax, men Vättern är nog mest känd för sin särskilda röding, som kallas vätter-rödingen. Denna fisk är en kvarleva från istiden, men dess bestånd har minskat med 97 procent sedan 1950-talet.
Många förknippar också Vättern med den årliga Vätternrundan, en cykeltävling som hålls i mitten av juni (helgen före midsommar) och som går runt hela sjön, en 300 kilometer lång sträcka. Start och mål är i Motala, och varje år deltar runt 15 000 hurtiga cyklister.
Om du älskar sjöar, och närheten till vattnet, men inte bor i närheten av en sjö, kan du ordna det på egen hand genom att anlägga en damm på din tomt. Det kan dock krävas en hel del arbete för att hålla dammen ren, och om du dessutom vill ha fiskar i dammen innebär det mer arbete. Det kan då vara bra att samtidigt som du anlägger dammen också bygga en liten friggebod på tomten, så att du har nära tillgång till den utrustning som behövs för dammens skötsel.